Werkwijze

Van een schets tot een afgewerkt product

Een eerste inspiratie, indrukken en hersenspinsels worden op papier gezet.

Aquarel het kleurende pigment

Met wat aquarelverf worden schetsen ingekleurd en worden met de klant besproken. Na goedkeuring zal een cad werktekening worden gemaakt die wij op ware grootte uitprinten.

Werktekening op ware grootte

Dit is onze blauwdruk op de werkvloer om de verschillende onderdelen in vol ijzer op maat te smeden volgens plan. Vervolgens zullen alle gesmede delen in de smidse in elkaar worden gezet en aan elkaar verbonden worden volgens de oude technieken. Eénmaal alles juist op zijn plaats zit kan het geheel worden getransporteerd naar een gespecialiseerde firma waar het smeedijzer zal ontdaan worden van zijn walshuid en de nodige behandeling zal meekrijgen tegen corrosie (dit betreft smeedwerken die buiten geplaats zullen worden). Na de behandeling houden wij er van om het smeedwerk met de hand van een eindlaag (verf) te voorzien. Met het handschilderen blijven meer en betere indrukken van het smeedwerk zichtbaar. Het smeedwerk kan nu door ons op de bestemming worden geleverd en geplaatst. Voor toepassingen van smeedwerk in het interieur kan er een patina of boenwas worden geplaatst.

Geïnspireerd door het Heilig Vuur

Restauraties

Als ambachtelijke smeden uit de bouwnijverheid willen wij  met onze kennis en skills een bijdrage leveren aan de cultuurwaarde van de leefomgeving. En aan een erfgoed-patrimonium dat voor de komende generaties behouden blijft.

Daarom is het belangrijk het materiaal van historisch smeedwerk en hun ambachtelijke uitvoeringstechnieken te begrijpen. In de huidige bouwpraktijk is het gebruik van staal en zijn talloze samenstellingen, RVS en aluminium de standaard. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen smeedijzer en gietijzer werden gebruikt.

Oud smeedijzer en staal onderscheiden zich door de productiemethode.

Bij het vervaardigen van smeedijzer neemt men een deegachtige vorm waar, en bij staal en ijzer een vloeibare toestand. Hierdoor bestaan grote verschillen in samenstelling en structuur. Het oude smeedijzer heeft een gelaagde en vezelige structuur met slak en heeft een laag koolstofgehalte tussen de 0,02% en 0,07%. Staal heeft een homogene structuur. Het vraagt echter om een specialistische kennis en ervaring om het verbonden smeedwerk uiteen te halen, zorgvuldig te behandelen (een nieuwe afwerking baseren wij op kleuronderzoek.) en opnieuw, overeenkomstig de oorspronkelijke techniek te verbinden. Bij restauratie worden de ontbrekende of te fel aangetaste stukken opnieuw uit smeedijzer gemaakt.

© 2021 Dujardyn artconcept bvba

Geschäftsbedingungen. Datenschutzerklärung.